HUN-52

Legfrissebb

Megdöntöttük Rosie-t! »
Képes beszámoló az árbócfény felhelyezéséről

Kékszalag videók »
Természetesen Rosie-val.

Rosie helyezései

 

PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió

A Dragon története

A Dragon hajóosztály 1929 óta van jelen a vitorlázás történetében. Egy könnyen kezelhető, tőkesúlyos sportvitorlás terveire írtak ki pályázatot, mellyel a skandináv fiatalok megkedvelhetik ezt a gyönyörű sportágat. A pályázat győztese a norvég hajótervező, Johan Anker lett a Dragonnal.

A – már csak méreténél fogva is - alacsony költségvetésből megépíthető, viszonylag könnyen szállítható, egységes tervek alapján készülő, túrázásra és versenyzésre egyaránt alkalmas kis cirkáló hamar népszerű lett a világ vitorlázóinak körében. Sokat lendített az ügyön, hogy a nemzetközi szövetség (IYRU, International Yacht Racing Union) 1948-tól olimpiai osztályként ismerte el. Ekkor jelentek meg az alapvetően versenyre készült Dragonok, pontosították az egységes osztály előírást.

Nem telt bele harminc év és 1955-ben már nálunk, a Balatonra is készültek egységek Aztán sorra épült a hazai Dragon flotta: a Triton (1955), a Tűzmadár, a Ciróka, a Muci, az Öregúr, a Mackó, a Megellán és többiek. A Dragon, mint a ”kis Ötvenes” vált közkedveltté a Balatonon.
A sokáig csak fából épített hajók után világszerte megjelentek a modernebb építőanyagok. Magyarországon a 90-es években Soponyai Géza kezdett a műanyag építésű Dragonokkal foglalkozni. Itt öt egység készült el. 2003-ban pedig a Conseuro műhely jelent meg műanyag testű hajókkal.
A Magyar Vitorlás Szövetségen belül a Magyar Dragon Szövetség reprezentálja a flottát, melynek közel ötven tagja van a Balatonon. Közülük mintegy harminc rendszeresen versenyez.

-